Придай живот на годините!

При поръчки над 55.00 лв. подарък Ръкавици ВЮРТ потопени в полиуретан! Над 100.00лв. – безплатна доставка до офис на ЕКОНТ!

Статии за корозия

Корозия на алуминий

Корозия на алуминий и ръждясва ли алуминия?

Алуминия корозира, но не ръждясва.

Ръждата е в следствие на корозия на желязо или стомана.

Алуминият е много податлив на корозия. Алуминиевата корозия обаче е алуминиев оксид – много твърд материал, който всъщност от своя страна предпазва алуминия от по-нататъшна корозия. Корозията от алуминиев оксид прилича много повече на алуминий (от тъмносив до бял цвят). Корозия на алуминий е по – трудно да се забележи, не е така видима като ръждясалото желязо.

Когато желязото корозира цвета се променя и то действително се разширява. Това разширяване и промяна на цвета може да доведе до големи червени люспи, които всички ние познаваме като ръжда. За разлика от алуминиевия оксид, разширяването и лющенето на ръжда излага новия метал на допълнително ръждясване. Ето защо е толкова важно да се осигури бариера, така че ръждата да не започне.

Алуминият не ръждясва, но той често потъмнява от корозия и често е инкрустиран със спирачен прах, калций, вар, петна, мазнини, петна от масло и твърда вода. Това не може да се премахне просто с вода. За да премахнете тези мръсотии ви трябва нещо по-силно и по-ефективно. Препоръчваме ви Препарат за почистване на алуминий  ВЮРТ. Той премахва повърхностните замърсявания, корозия и натрупване и възстановява брилянтния блясък. Работи чудесно върху резервоари за гориво, бензинови помпи, джанти, рамки, стъпала, части на двигателя и др.

Оксидация и корозия на алуминий

Устойчив ли е алуминия на корозия?

Според източници, „почти 75 процента от целия алуминий, произвеждан някога, се използва и до днес“. Това не само е доказателство за рециклируемостта на алуминия, но и способността му да издържа на корозия. „Алуминият е 100% рециклируем и запазва свойствата си за неопределено време.“ Какво прави алуминия толкова устойчив на корозия?

Какво е корозия?

Корозията е нещо естествено. Природата се опитва да върне металите в първоначалното им, стабилно, окислено състояние. Степента и тежестта на корозията, която се случва във времето, е функция както на материала, така и на работната среда. Корозията е дегенерация, причинена от елементи на околната среда. Алуминиевата корозия може да възникне постепенно в продължение на седмици, месеци или дори години. С достатъчно време алуминиевите изделия могат да получат големи увреждания поради корозия.

Колко устойчив на корозия е алуминият?

Най-общо казано алуминият и неговите сплави имат отлична устойчивост на корозия. Алуминият в естественото си състояние – търговски чист или 1… алуминий има много добра устойчивост на корозия. Това качество се нарушава при добавянето на други метали като мед и желязо, но също така и магнезий или цинк. Така се образуват така известните алуминиеви сплави.

Каква е връзката между алуминиевото окисляване и устойчивостта на корозия?

Алуминиевото окисляване е важна част от неговата корозионна устойчивост. Алуминият има много висок афинитет към кислорода. Когато нова алуминиева повърхност е изложена на кислород или друг оксидиращ агент, тя бързо развива тънък, твърд филм от алуминиев оксид . Това окисляване прави алуминия толкова устойчив на корозия.

Този филм е относително инертен химически. Устойчивостта на корозия на алуминия зависи от неактивността на този повърхностен филм от алуминий или хидратиран оксид. Когато този повърхностен филм се разтвори, възниква корозия; когато филмът претърпи локални повреди и самовъзстановяването не може да настъпи, следва локализирана корозия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *