Придай живот на годините!

При поръчки над 55.00 лв. подарък Ръкавици ВЮРТ потопени в полиуретан! Над 100.00лв. – безплатна доставка до офис на ЕКОНТ!

Избрани

Лепене на автостъкла

Лепене на автостъкла и правилното монтиране на предното стъкло е важна част от процеса на ремонт и гарантира, че новото стъкло няма да протече и ще осигури структурна цялост на купето.

Днешните автомобили притежават предно и други неподвижни стъкла като структурен елемент. Това е важен факт, който трябва да се има предвид по време на ремонта.

Използвайки полиуретаново лепило за автостъкла, производителите на автомобили залепват стъклото към купето, като по този начин увеличават здравината на автомобила. Автомобилното стъкло също помага за задържането на пътниците вътре и предпазва въздушните възглавници от излизане от кабината по време на сблъсък.

Смяна на автомобилно стъкло

Първо, отстранете всички ненужни елементи около стъклото, които могат да ви пречат на бъдещата работа. Отстранете чистачките на предното стъкло и капака, ако е необходимо. След това отстранете повреденото стъкло от автомобила. Първо трябва да се премахне стария силикон за автостъкла. Това може да стане по няколко начина: изрязване чрез струна за автостъкла, тел за автостъкла, нож за автостъкла или машина за автостъкла, която може да е електрическа, пневматична или акумулаторна. Какъвто и инструмент да използвате, трябва да се внимава да не се повреди каросерията около стъклото. Най – добре е да имате подръка цялостен комплект Инструменти за автостъкла. Предпазна лента, поставена около стъклото, ще помогне за предотвратяване на прорези и стърготини. Винаги се уверявайте, че спазвате правилните предпазни мерки.

След срязването на лепилото премахнете старото ненужно автостъкло. С прахосмукачка изчистете остатъците от натрошени стъкълца и всички други мръсотии. С Нож за винетка или с друг подобен инструмент почистете слоя остатъчно лепило върху каросерията на автомобила. След това почистете с Обезмаслител или Чистител на стъкла. За по – добра основа на лепилото за автостъкла е желателно нанасянето  на Праймер за автостъкла с Тампон за праймер. Праймера се нанася за по – добра адхезия върху каросерията на автомобила и върху автосктъклото. Ако има ръжда върху купето, мястото трябва да се изшкури, да се обработи с Ръждопреобразувател РЪЖДОСТОП и непременно да се обработи с праймер за автостъкла. Изчаква се технологичното време за изсъхване на праймера.

Вече сме готови за

Лепене на автостъкла

Почистете новото предно стъкло с Чистител за автостъкла TOPAS, за да сте сигурни, че няма никакво замърсяване. След почистването внимавайте да не докосвате предното стъкло близо до зоната, която ще залепите. Отпечатъците от пръсти и други замърсявания ще повлияят на адхезията и здравината на връзката.  Нанесете Праймер за автостъкла върху стъклото там, където ще се поставя лепилото – върху външния ръб, за да подобрите адхезията и да осигурите ултравиолетова защита на силикона за автостъкла.

Сега преминете към същинското лепене на автостъкла.

Нанесете Силикон за автостъкла непрекъснато и равномерно на външните ръбове на предното стъкло. Следвайте указанията на производителя, за да осигурите добра връзка.

С помощта на лапи и наличието на двама човека поставете внимателно стъклото на мястото му.

Натиснете автостъклото здраво за да се притисне към каросерията. Внимавайте да избегнете прекомерен натиск, който може да доведе до изстискване на твърде много лепило. Поставете лента, за да държите стъклото на място по време на процеса на втвърдяване.

Може да пробвате веднага стъклото дали пропуска вода, като избягвайте силна директна струя към лепилото. Ако се установят течове на вода, нанесете допълнително лепило върху зоните. Силикона за автостъкла е полиуретан – втвърдяващ се с влага материал. Водата нанесена по време на воден тест помага за ускоряване на процеса на втвърдяване.

Накрая монтирайте отново корнизите, тапицерията и чистачките на предното стъкло. Проверете препоръките на производителя на лепилото за времето за втвърдяване. Повечето лепила ще осигурят моментно втвърдяване в рамките на няколко часа. Пълното изсъхване може да отнеме до 24 часа и повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *