Придай живот на годините!

При поръчки над 55.00 лв. подарък Ръкавици ВЮРТ потопени в полиуретан! Над 100.00лв. – безплатна доставка до офис на ЕКОНТ!

ИзбраниСтатии за корозия

Фибър диск

Фибър диск или абразивен диск от вулканфибър представляват кръгли абразивни дискове с материал на основата от вулканфибър, които от едната страна са покрити със слой от синтетична смола и абразивни зърна. Фибър дисковете се използват с ъглошлайф заедно със съответната Опорна подложка, предимно при обработката на метал. Изисквания за безопасност за фибър дискове и техните опорни подложки се регулират от EN 13743. Максималната периферна скорост (максимална работна скорост) при фибър дисковете е 80 м/сек.

Фибър дисковете на Клингспор са с висока производителност, дълъг срок на експлоатация и осигуряват оптимални резултати.

Област на приложение на Фибър диск Клингспор:

При обработка на стомана, неръждаема стомана, цветни метали, чугун и не на последно място дърво. Разнообразието от зърности подволява намирането на точния продукт за съответната дейност. Те улесняват обработката и на най – трудните повърхности. Фибър дисковете на Клингспор са подходящи за грубо шлайфане, премахване на ръжда, мустаци и шлайфане на заваръчни шевове. Идеални са за прецизна дообработка на метали.

Предимства:

  • Ниска степен на запълване
  • Дълъг срок на използване
  • Прецизно шлайфане
  • Студено шлайфане

Въз основа на широкия диапазон размери на зърното и различните видове опорни подложки обхватът на приложение на фибър дисковете се простират от грубо отнемане до фино шлайфане на повърхности. Предимствата на фибър диск спрямо ламелните дискове и дисковете за шлайфане са в еластичността на подложката, а с това и по – доброто напасване, финия равномерен завършек (в сравнение с дисковете за шлайфане) и най-вече изгодната цена.

Недостатък в сравнение с ламелните дискове е по-краткия срок на живот, както и сравнително високата температурна и влагочувствителност.

По отношение на последния показател са валидни следните препоръки за фибър дисковете:

Съхранение в средна относителна влажност на въздуха 45 – 65 % . Твърде високата или прекалено ниската влажност на въздуха водят до изкривяване на дисковете.

Да се избягва прегряване.

Прегряването чрез високо налягане или шлайфане на едно място може да предизвика изгаряния и мехури в подложката, а с това и изронване на абразивните зърна.

Клингспор предлага богат асортимент от фибър дискове във всички разпространени диаметри (Ø50 – 230 мм), по избор с обикновен кръгъл или звездообразен отвор. Предложенията варират от универсалния корундов Фибър диск за общо приложение (CS 561), през циркониевите дискове с или без покритие Мултибонд (CS 565/CS 570) за обикновена и неръждаема стомана, до висококачествения диск с керамични зърна с или без покритие Мултибонд (FS 964 ACT/FS 966 ACT) за обработка на неръждаеми и високолегирани стомани. Асортиментът се допълва от подходящи опорни подложки – твърди, оребрени за тежко шлайфане (ST 358 A), както и гладки, гъвкави за плоски повърхности (ST 358). Фибър диск в Клингспор се реже с модерна лазерна технология, затова са възможни сравнително лесно и особени форми, като напр. розетки или многоъгълници, или размери за специални приложения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *