Придай живот на годините!

При поръчки над 55.00 лв. подарък Ръкавици ВЮРТ потопени в полиуретан! Над 100.00лв. – безплатна доставка до офис на ЕКОНТ!

Статии за корозияТоп 4

Корозия: видове, причини и начини за борба с нея

Предотвратяването на корозия е от решаващо значение в много отрасли на промишлеността. При липса на защитни мерки корозията може да има много вредно и пагубно влияние върху инфраструктурата, а така също и върху безопасността и ефективността на бизнеса. На риск са изложени също така и бюджета на фирмите и компаниите:

Проучване, проведено от организацията NACE International, борбата с корозията ежегодно струва 2,5 трилиона долара.

От друга страна съвременните инженери – конструктори имат на разположение много повече инструменти в сравнение с преди. По-задълбоченото разбиране на видовете и причините за появата на корозия, усъвършенстваните материали и иновативните подходи помагат на специалистите да предотвратят разграждането на металите и намаляването на интензивността.

Определение за корозия

Корозията е процес, при който инфраструктурата, продуктите и детайлите се унищожават в следствие на химическа или електрохимична реакция с околната среда.

Основни видове корозия

Днес в различните отрасли на промишлеността са често срещани шест вида корозия.

• Електрохимична корозия, която възниква, когато два материала с различни електрохимични свойства (например стомана и месинг) влизат в контакт в агресивна среда и това води до разрушаване на по-малко стабилния материал.

• Точеста корозия, при която в метала бързо се появяват дълбоки и тесни дупки, докато останалата част от повърхността остава непокътната. Това обикновено се случва със самопасивиращи се материали като неръждаема стомана или алуминиеви сплави.

• Равномерна корозия, която се развива постепенно върху откритата метална повърхност, оставяйки равномерен слой отлагания.

• Корозия в пукнатини, където влага и вода се натрупват в малки вдлъбнатини, кухини или ъгли.

• Междузърнеста корозия, която възниква вътре в зърнестата структура на сплавите или близо до нея и  рамките на или в близост до зърнената структура на сплавта и причинява локални повреди.

• Корозионно напукване под напрежение, когато материалът е подложен на непрекъснато или променливо натоварване в агресивна среда, което води до напукване.

Какво причинява корозия?

Корозията е резултат от редица различни фактори, които са специфични за всеки конкретен отрасъл:

• В строителството корозията често се появява в ситуации, при които металите са изложени на природни фактори и екстремни температури.

• Подземният добив обикновено се извършва в среда с кисела вода (често съдържаща хлориди и сулфати), съчетана с висока влажност и температура.

• В горската промишленост корозията обикновено се появява при работа в отдалечени райони, където оборудването е паркирано директно върху трева или земя. Големи количества вода се натрупват за една нощ и могат да корозират вградените механични системи и компоненти.

При автомобили, камиони и селскостопански машини корозията се изразява най – често в корозирали и ръждясали винтови съдинения – болтове и гайки, шарнири, полуоски и др. Там идват на помощ рецица спрейове, създадени за премахването на ръждата и превантивна защита от нея:

  • Спрей за ръжда – Бързо действие при при силно корозирали винтови съдинения.
  • WD 40 спрей Multispray – универсален спрей 5 в 1 за почистване, поддръжка и смазване.
  • Контактен спрей – защита и почистване на електрически контакти
  • Спрей за вериги – смазване и защита на вериги на велосипеди и селскостопански машини /зазимяване/
  • Керамична грес – за лесен демонтаж на части изложени на високи температури

Условията на околната среда също влияят върху скоростта на развитие и разпространение на корозията. При висока влажност металите реагират помежду си и се разграждат много по-бързо, отколкото при сухи условия.

В агресивна среда обикновено присъстват следните фактори (поотделно или в различни комбинации):

• влажност;

• екстремни температури;

• влажни повърхности;

• въздушни частици;

• сол;

• промишлени смазочни материали.

Предотвратяване и защита от корозия

Различни методи са на разположение на инженерите и специалистите, за да помогнат за намаляване или предотвратяването на корозията.

• Избор на материали. Изборът на подходящи материали, отчитайки целта и условията за нейното изпълнение, играе ключова роля. В агресивна среда всички метали са обект на унищожаване, но сплавите могат да се различават рязко един от друг по своите характеристики и показатели. Балансът между якостта на опън и устойчивостта на топлина, химикали и корозия е от решаващо значение.

• Съвместимост на материалите. Когато разработват продуктите, инженерите трябва да вземат предвид възможността за контакт с потенциално несъвместими материали. Например, комбинации от мед и неръждаема стомана или бронз и стомана могат да причинят електрохимична корозия. За решението на този проблем следва да се избират съвместими материали  и сплави или да се използва изолация, която предотвратява образуването на електрическа верига.

• Защитни покрития. Някои метали, като стомана, желязо и алуминий, могат да бъдат покрити с устойчиво на корозия защитно покритие като Защита от корозия Long Life или Защита от корозия на автомобил спрей. Изборът на оптимална комбинация от метал и покритие изисква внимателно отчитане на изискванията за якост, надеждност, триене, въртящ момент и устойчивост на корозия.

Корозионни изпитания. При контролирано тестване могат да се симулират различни корозивни атмосфери, включително мъгла от солена вода, сухота и влажност. Такива тестове обикновено се провеждат с много точни параметри като симулиране на сезонни цикли за пресъздаване на реални метеорологични условия.

Системи за защита от корозия. Ефективната система за защита помага на бизнеса да се справи успешно с корозията. Мониторингът на състоянието и анализът на инцидентите подобряват разбирането на практическите аспекти свързани с корозията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *