Придай живот на годините!

При поръчки над 55.00 лв. подарък Ръкавици ВЮРТ потопени в полиуретан! Над 100.00лв. – безплатна доставка до офис на ЕКОНТ!

Статии за корозия

Патина и мед

Патина – вредна ли е тя за медта?

Всеки метал представлява здрав и стабилен материал. Но въпреки това и металите са застрашени от ръжда, окисление или патина. Продължителното излагане на въздух може да доведе до процес на ръждясване на желязото. По същия начин и медта е податлива на такива промени и с течение на времето върху повърхността и се образува  зелена патина. Причината за това е кислорода във въздуха.

Какво е мед?

Медта е червеникавокафяв химически елемент, тясно свързан със златото и среброто. Медта е ковък метал и затова се използва за производство на монети, прибори, украшение и др. Също така  има висока топлопроводимост и електропроводимост. Той е и един от най -старите метали, открити и използвани от човешката раса.

Каква е причината медта да стане зелена?

Това се дължи на процеса на окисляване на медта, което се проявява в зелен цвят. Когато се остави изложена на въздух и вода, това води до образуване на тънък, зелен слой върху повърхността на метала. Това зелено вещество е известно като меден карбонат. Но за разлика от желязото, което отслабва и се разпада при образуване на ръжда, зелената патина не влияе върху качеството на медта. Всъщност някои хора казват, че зеленото вещество защитава повърхността на метала. Окисляването е бавен процес и отнема дълго време и преди да стане зелено, медта може да стане тъмнокафява и черна. Зеленият материал се нарича патина.

Каква е ползата от патината?

Може да изглежда безполезно, но патината също има някои приложения. През последните години гръцките художници използваха тази зелена патина в своите произведения на изкуството. Наричан е „verdigris“, което означава „зелено“. Смятан е за най -яркия зелен пигмент, но поради лошата си издръжливост е изоставен от художниците в края на 1800 -те. Другата употреба на патина е при запазването на цялостта на обектите. Била е популярна в античния търговски бизнес. Медната патина се използва и в някои сфери на електротехниката.

Един от най -известните примери за медна патина е добре известната Статуя на свободата. Малко хора знаят, че тази световноизвестна забележителност е направена от мед. Тя е известна със светлозеления си цвят, който не е нищо друго освен патина. Това се е получило, когато медният материал, от който е направена статуята, реагира с водата и въздуха и се окислява в продължение на години. Старите съдове за готвене и огнестрелно оръжие също развиват патина на повърхността си с напредване на възрастта. За някои хора това допринася за характера и стойността на продукта. Най -хубавото е, че лесно може да се почисти с малко усилия.

Как да се отървете от патината?

Ако държим медни продукти на пряка слънчева светлина, това ще предотврати образуването на зелена патина. Най – сигурния, бърз и лесен начин за премахването на патина е използването на Чистител РЪЖДОЯД. Той почиства ръжда по желязото, окисляване при алуминия и патина върху мед. След почистване на патината повърхността на предмета трябва обилно да бъде измита с вода и хубаво подсушена. Така няколко десетки годишни произведения стават като нови.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *