Придай живот на годините!

При поръчки над 55.00 лв. подарък Ръкавици ВЮРТ потопени в полиуретан! Над 100.00лв. – безплатна доставка до офис на ЕКОНТ!

Избрани

Ръжда и корозия

Хората използват желязо и стомана за инструменти, машини и сгради – желязото е в изобилие и е съществена част от живота на земята. Колкото и мощен да е този метал, той може да бъде унищожен от простата комбинация на кислород и влага. Ахилесовата пета на този страхотен метал е простата стара ръжда!

Какво представлява ръждата и от какво се причинява?

Всички сме страдали от появата на корозия, независимо дали е на скърцаща порта, счупена верига за велосипеда или изгнил трактор. Как се появява тя?

По дефиниция ръждата е оксид, който възниква, когато желязото (или сплав, съдържаща желязо) е изложено на вода и кислород за дълъг период от време. Когато водата се комбинира с желязото на атомно ниво, това окисляване отслабва връзката на самия метал. С течение на времето окисляването кара желязото да загуби силата си.

Когато желязото ви не е стабилно, то е податливо на повече водни щети и ръжди и в крайна сметка може да се счупи.

Това се случва с всеки метал, който е изложен на окисляване. Технически не само желязото ръждясва. Метали като мед, алуминий, сребро и дори злато са заплашени от корозия. Вижте действието на Препарат за почистване на ръжда РЪЖДОЯД:

Препарта за почистване на ръжда и мед
Ефекта на снимката е след само 2 минути приложение на препарата върху мед

Корозията е резултат от химическа реакция към окислител, а ръждата е специфичен вид корозия, причинена от вода и окисляване.

Каква е голямата разлика между зелена патина на стотинка и ръждата на скърцащи железни панти? Патината на стотинката не прониква в материалите под повърхността. Оцветяването засяга само горните слоеве на метала и всъщност работи като уплътнение за защита на по – дълбоките слоеве от кислород, което води до повече увреждания. По – силната корозия при образуването на ръжда, може да разруши дори машини, като мощни булдозери.

Когато ръждата е повърхностна и в начален стадий перфектното средство да я спрете е Преобразувател за ръжда РЪЖДОСТОП. Той е аналог на Ръждопреобразувател ВЮРТ, но на много по – ниска цена. Ръждостоп сигурно реагира с ръждата и спира по нататъшен разрушителен процес. След 3 часа третираната повърхност трябва да се запечата с Грунд спрей ROSTSTOP сив.

РЪЖДОСТОП реагира с ръждата и я спира

Ако не вземете мерки с ръждата в налото тя почва да разрушава самия метал. След това, няма нищо, което може да върне метала в първоначалното му състояние. Тук защитата от корозия е задължителна. Нека да разгледаме някои факти и статистика.

РЪЖДА: СТАТИСТИКА И ФАКТИ

Какви щети наистина причиняват корозия и ръжда? Просто разгледайте тези изненадващи факта:

  • Образуването на ръждата не се нуждае от течаща вода. Нужна е само влага във въздуха.
  • Солта не предизвиква ръжда, но солта привлича водата и след това задържа водата и въздуха в контакт с метала, което води до по -бързо окисляване.
  • Само 65% относителна влажност е достатъчна, за да се образува електролит, който може да причини корозия и ръжда
  • Ръждата е необратима, така че когато започне да се поврежда желязото, то никога не може да бъде напълно възстановено. Използването на Антикорозионна защита на автомобил спрей обаче може да защити стомана и други железни сплави, преди проблемът дори да възникне
  • Желязото ръждясва по – бързо при високи температури, тъй като топлината ускорява химичните реакции
  • Днес 90% от всички произведени метали са желязо
  • Повърхността на Марс има високо съдържание на железен оксид (ръжда), поради което изглежда червена
  • Твърдата вода може да намали живота на уреда с до 30-50% заради ръждата

Има четири вида ръжда:

Червена

Жълта

Кафява

Черна

КАКВИ СА ВИДОВЕТЕ РЪЖДИ?

Ръждата не винаги е еднаква. Всеки вид ръжда е уникален, с различни причини за създаване и различни резултати, но всеки вид може да бъде разделен на три основни фактора: процес, опаковка и околна среда. Ето какво означават те:

ПРОЦЕС

Преминаването на желязото през различни процеси е една от основните причини за корозия. Това може да бъде процесът на почистване или различните видове обработки – студена обработка, термична обработка, механична обработка и др. Защитата на желязото на този етап е от решаващо значение и много производители налагат превантивни мерки по  предотвратяването на ръждата на този етап.

Добра и сигурна защита на метала можете да получите със Защита от корозия Long Life. Той създава тънък филм, който отблъсква влагата.

ОПАКОВКА

Опаковането на метал може да бъде опасно. Ако опаковате желязото в кисели материали като необработена хартия, можете по невнимание да уловите влагата и това може да доведе до ръжда.

ОКОЛНА СРЕДА

Не е изненадващо, че околната среда представлява голям риск за желязото. Дъждът, влажността и температурата могат да причинят ръжда. За индустриите, които работят предимно на открито – морски, строителни и селскостопански предприятия – защитата от ръжда е основна грижа.

Ето какво трябва да знаете за разликите в ръждата в зависимост от цвета:

ЧЕРВЕНА

Червената ръжда се причинява от комбинацията на влага и замърсители като сол, поради което толкова често се среща близо до кранове, докове, трактори, автомобили и кораби. Когато срещнете червена ръжда, ще забележите и равномерна корозия.

ЖЪЛТА

Най -често ще видите жълта ръжда във вдлъбнатите участъци на метално оборудване. Изглежда, че тази разтворена ръжда тече и капе, причинена от локви вода.

КАФЯВА

По -суха от червената и жълтата ръжда, кафявата ръжда се причинява от висок кислород и ниска влага в атмосферата. Тя може да бъде причинена и от замърсяване по време на етапа на производство. Кафявата ръжда обикновено не е равномерна и се появява само в някои части на повърхността.

ЧЕРНА

Причинена от окисляване при ниска влажност, черната ръжда се появява в тънък слой почти като петно. Областите, податливи на черна ръжда, обикновено са покрити, така че до повърхността достига ограничен кислород.

В някои случаи може да видите няколко цвята ръжда в една област. Това е особено често за райони с висока влажност и се среща на оборудване или други метални предмети, покрити с мокра хартия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *